Ugrás az oldal tetejére
Kérdése van? Ne habozzon!
06 (1) 280 65 67
Információk
Kapcsolat GY.I.K.
Részletes kereső
Gumi keresők

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

Keresés méret szerint

Keresés autótípus szerint

Autógumi méretek segédlet

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

2021_TCS_Téligumi_Teszt
okt. 04

2021 TCS Téligumi Teszt

A svájci TCS is elvégezte saját téligumi tesztjét, melyben a prémium abroncsok messze lekörözték olcsóbb társaikat. Megmutatjuk, melyek végeztek az élvonalban!

Azok az autósok, akik téligumi vásárlásával szeretnének biztosra menni, idén igazán el vannak kényeztetve. Az ADAC, az Autobild és az ÖAMTX mellett ugyanis a svájci TCS is elvégezte saját felmérését, melynek során 16 féle 195/65 R15 91T méretű gumiabroncsot és 18 féle 225/50 R17 98V méretű gumiabroncsot vizsgáltak.


A tesztek a termékek erősségeit és gyengeségeit 17 gyakorlati tesztkritérium alapján határozták meg. Az eredmény persze itt sem lettek meglepő. A prémium gyártók termékei messze lekörözik az olcsó gumikat, melyek közül kettő sajnos teljesen elbukta a tesztet.


Hogyan zajlott a TCS tesztje?

A svájci TCS tesztje metódusaiban nem igazán különbözött a korábban már bemutatott téligumi-tesztektől. A szakemberek a felmérés során összesen 34 gumiabroncsot vetettek alá a vizsgálatnak, melyek közül 16 a 195/65 R15 91T méretkategóriába, 18 pedig a 225/50 R17 98V kategóriába tartozott. Ezeket különböző körülmények közt, száraz, nedves, hóval borított és jeges útfelületeken egyaránt tesztelték. A gumiknak ezen felül a zaj, az üzemanyag-fogyasztás és a kopás tekintetében is bizonyítaniuk kellett.


A termékek közül összesen 31 guminak sikerült „kiemelten ajánlott” vagy „ajánlott” értékelést elérnie, 1 gumiabroncs csak „korlátozottan ajánlott” minősítést kapott, míg 2 olyan termék is akadt, melyeknek nem sikerült megfelelniük az elvárásoknak, és a szakértők szerint használatuk biztonsági kockázatot jelent a sofőrök számára.


Nem meglepő eredmények a 195/65 R15 91T kategóriában

A 195/65 R15 91T továbbra is a legkeresettebb méret az alsó középkategóriába tartozó járművek esetében. Az ilyen méretű gumiabroncsok többek közt olyan, közkedvelt járművekhez alkalmasak, mint a VolksWaven Golf, a Renault Megane, a Honda Civic, a Citroen C3 és C4, valamint a Toyota Corolla.


A kategórián belül tesztelt 16 abroncs közül itt 4-nek sikerült „kiemelten ajánlott”, 11-nek pedig „ajánlott” minősítést szereznie, egy gumiabroncs pedig „feltételesen ajánlott” jelzőt kapott.



kép forrása: reifen.tcs.ch

Utóbbi a Kumho Wintercraft WP51 abroncs, mely a nedves útviszonyok mellett mutatott gyenge teljesítménye és a kopásállóság terén mutatott hiányosságok miatt kapott erős pontlevonásokat.


A mezőny négy legjobbjai nem meglepően ebben az esetben is a prémium gyártók téli gumiabroncsai lettek. A Dunlop Winter Response 2 vezeti a sort, melyet a Goodyear UltraGrip 9+, a Michelin Alpin 6, illetve a Vredestein Wintrac szorosan követnek. Ezek mindegyikének sikerült kiegyensúlyozott eredményt produkálniuk, így a bírák a „kiemelten ajánlott” kategóriába sorolták őket.


Mindössze 3 gumi emelkedik ki a 225/50 R17 98V mezőnyben

A 225/50 R17 98V méretű gumiabroncsok leginkább az olyan középkategóriás autók számára alkalmasak, mint az Audi A4 és A5, a BMW 3-as és 4-es sorozat tagjai, a Mercedes B-osztály, a Peugeot 3008 és 5008 vagy a Skoda Octavia. Ebben a kategóriában a „kiemelten ajánlott” minősítést mindössze 3 gumiabroncsnak sikerült elnyernie, míg 13 darab végzett az „ajánlott” besorolásban. Sajnos azonban 2 olyan termék is akadt, melyet a szakértők a sofőrök számára egyáltalán nem ajánlanak.



kép forrása: reifen.tcs.ch

Ez két alacsony költségvetésű abroncs, a Goodride Z-507 ZUPER SNOW és a Linglong Green-Max Winter UHP. A Goodride gumiabroncs a hét fő tesztkritérium közül négyben a legrosszabb minősítéssel végzett, a vizes és hóval borított utakon elért teljesítménye miatt pedig a szakemberek kifejezetten azt javasolják a sofőröknek, hogy ha lehet, kerüljék ezt a terméket.


De a Linglong Green-Max Winter UHP-t sem tartják jó választásnak, hiszen annak fékútja 11 méterrel hosszabb nedves úton, 80 km/h-ról 0 km/h-ra, mint a kategóriában a legjobbnak számító Bridgestone gumiabroncsé. Ez azt jelenti, hogy a Linglong gumiabroncsokkal ellátott jármű sebessége még mindig 40 km/h azokban a szituációkban, amikor a Bridgestone gumiabroncsokkal ellátott jármű már megállt.


Ez pedig egy gyalogátkelőknél, vagy egy hirtelen közlekedési akadály esetén döntő fontosságú lehet, és akár emberéletek is múlhatnak rajta.


A rossz tapadás és az oldalirányú vezetés miatt a tesztautó ráadásul csak lassan és pontatlanul volt kormányozható ezzel a gumival. Másrészt a Linglong gumiabroncs aquaplaning terén is katasztrofális teszteredményeket produkált, így a szakértők egyáltalán nem ajánlják a használatát.

A mezőny legjobbjai azonban ebben az esetben is kiemelkedően jól produkáltak a tesztpályán. A győztes a Dunlop Winter Sport 5 abroncsa lett, melyet Michelin Alpin 6 követ, a dobogó harmadik helyét pedig a Goodyear UltraGrip Performance + terméknek sikerült elnyernie. Jól látható tehát, hogy a 195/65 R15 91T méretkategóriához hasonlóan ebben az esetben is a prémium gyártók abroncsai teljesítettek jól.


A szakemberek azt javasolják, ne a gumikon akarjunk spórolni


A TCS szakértői éppen ezért azt javasolják, hogy ha téli gumiszett vásárlására kerül a sor, érdemes némileg mélyebbre nyúlni a pénztárcánkba. A téli útviszonyok ugyanis váratlan helyzeteket idézetnek elő. A rövidtávú spórolás így sok esetben komoly problémákhoz vezethet, és előfordulhat, hogy egy esetleges baleset miatt sokkal többet kell a javításokra ráfizetnünk, mintha egy igazán jó gumigarnitúrát vásároltunk volna. A balesetekből adódó sérülésekről már nem is beszélve.

Tekintse meg téligumi választékunkat ITT!

A tesztgyőztes Dunlop Winter Response 2 ITT találja!

A Dunlop Winter Sport 5 abroncsokat ITT tekintheti meg!


A Goodyear Ultra Grip 9+ abroncsokat ITT nézheti meg!


A Goodyear Ultragrip Performance abroncsokat pedig ITT találja!

A Michelin Alpin 6 téli abroncsokat ITT tekintheti meg!

A Continental WinterContact TS870 választékot ITT érheti el!

A Bridgestone Blizzak LM005 téligumi választékot ITT találja!

A Vredestein Wintrac téligumikat ITT találja!
Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Mutatjuk a 2023 Auto Bild négyévszakos gumi teszt eredményeit: Ezek lettek a legjobb gumik

2023.11.15

A legnagyobb abroncstesztek időről időre előrukkolnak a legfrissebb eredményeikkel, mellyel bemutatják, hogy az adott kategóriában melyik abroncs hogyan teljesített a különböző útviszonyok között. A négyévszakos gumiabroncsok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszakban. Az innovatív technológiák, az egyre jobb minőséggel rendelkező alapanyagok felhasználása pedig megmutatkozik természetesen az abroncsteszt eredményeken is.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Autobild nyári gumi teszt 2023

2023.03.02

Bár az Autobild 2023-as szezon első nyári gumi tesztje még javában tart, eddig összesen 200 modellt tesztelt a legkelendőbb gumiméretekből. Olyan méretekből, amelyek a legtöbb kompakt osztályú járműhöz illeszkednek, mint amilyen például az Audi A3, a BMW 1 és 2-es sorozat és a VW Golf, a Seat Leon, a Toyota Corolla és a Reanult Megane. A kvalifikációból azonban már most megtudhatunk pár eredményt, ráadásul a listát kiegészítettük egy hasznos felsorolással. Minden méretből bemutatjuk a három legjobb abroncsot.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

ADAC nyári gumi teszt 2023

2023.02.28

Az ADAC, a Német Autó Klub már 1973-ban híres volt a gumitesztjeiről és a sofőrök nagy szerencséjére jó szokásukat a mai napig tartják. Magas szinten elvégzett releváns tesztjeik emberek százezreinek segítenek a megfelelő abroncs kiválasztásában. Az idei nyári gumi tesztek meglepő eredményt hoztak, hiszen 7 gumiabroncs egyszerűen vállalhatatlan eredményt ért el a teszten. Olvass tovább és tudd meg, melyik abroncsokat érdemes messziről elkerülnöd.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

2022-ben is tesztelte a téli gumikat az ADAC: megérkeztek az eredmények

2022.10.13

A tökéletes téli gumi kiválasztása nem egyszerű feladat. Rengeteg különböző márka áll rendelkezésre, ráadásul eltérő árkategóriák közül is válogathatunk. Éppen ezért a lehetőségek útvesztőjében még a rutinos sofőrök is könnyen elvesznek.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A legjobb téli gumik a piacon: több mint 50 abroncsot teszteltek a német Auto Bild szakemberei

2022.10.12

A legjobb téli gumik a piacon: több mint 50 abroncsot teszteltek a német Auto Bild szakemberei 2022 -ben is.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Négyévszakos gumi teszt 2022

2022.10.08

Száraz, nedves és havas úton is biztonságban: ezek az idei év legjobb négyévszakos gumiabroncsai

Iratkozzon fel youtube csatornánkra.
Kövessen minket Facebook-on!
Tekintse meg videóinkat a szerelésről.
Törzsvásárlói belépés