Ugrás az oldal tetejére
Kérdése van? Ne habozzon!
06 (1) 280 65 67
Információk
Kapcsolat GY.I.K.

Autóklíma töltés és fertőtlenítés az egészséges autózásért

Autóklíma töltés és fertőtlenítés az egészséges autózásért

Egyrészt kényelmi berendezés, másrészt biztonságosabbá teszi a vezetést az autóklíma, viszont méltatlanul keveset törődnek az autótulajdonosok ennek a hasznos rendszernek a karbantartásával, ellenőrzésével és fertőtlenítésével.

autóklíma töltés

Miért ne hanyagolja el az autóklímát!

Köztudott, hogy az elhanyagolt, nem karbantartott klímaberendezések melegágyai a mikroorganizmusok, gombák, baktériumok elszaporodásnak, ezért legalább évente egyszer célszerű az autóklímát ellenőriztetni mind a klíma töltöttsége szempontjából, mind pedig fertőtleníteni szükséges, hogy az autózás ne járjon kellemetlen egészségügyi mellékhatásokkal, hanem biztonságos és egészségre ártalmatlan legyen.

Autóklíma karbantartása lépésről lépésre

Az autóklíma normális működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő töltöttségű legyen a rendszer a szükséges mennyiségű hűtőközeggel, illetőleg klímagázzal. A tapasztalat azt mutatja, hogy még a legdrágább rendszerek is hajlamosak 10-20 százalékot veszteni a töltöttségből, ami egyrészt a teljesítmény csökkenésével, másrészt kellemetlen, dohos, poshadt szaggal jár.

Amennyiben nem kielégítő a hűtés, bekapcsoláskor zajos indulást, vagy működés közben zörgő hangokat észlelünk, célszerű azonnal szervizbe vinni az autót.

Másik fontos karbantartási feladat a klíma teljes rendszerének tisztítása, fertőtlenítése, valamint a pollenszűrő cseréje.


Autóklíma töltése

Az autó klímatöltése előtt alaposan fel mérjük annak állapotát, először szemrevételezéssel, majd pedig nitrogénes nyomáspróbával. Az esetleges szivárgásokat illetően különösen figyelünk a csatlakozásoknál való hiba lehetőségekre.

A tömítettséget többször is ellenőrizzük! A nitrogén kiengedésekor a légnedvesség és az oda nem illő gázok is távoznak, majd ezután megkezdjük a rendszer teljes légmentesítését.

Eközben folyamatosan ellenőrizzük, hogy a vákuum rendelkezésre áll-e. Amennyiben minden rendben van, beengedhető a klímaolaj, és egy speciális szivárgást jelző UV festék.

Ezután megkezdjük az előírásnak megfelelő fajtájú és mennyiségű gáz töltését. A töltés végén az autó beindításával és a klíma bekapcsolásával működés közben történik a nyomás és befújt levegő hőmérsékletének ellenőrzése, melyet szakembereink végeznek el.

autóklíma tisztítás

Az autóklíma tisztítása és fertőtlenítése

A klíma csőrendszerében, elpárologtatójában elkerülhetetlenül lerakódhatnak gombák és baktériumok, melyek egy bizonyos mennyiség után a tüdőbe kerülve irritáló hatásúak lehetnek, és rossz esetben akár egészség károsodás is felléphet.

Mindez az autóklíma rendszeres tisztításával és fertőtlenítésével elkerülhető.
Általánosan a gyártók fél év és egy év közötti fertőtlenítést javasolnak, ettől hosszabb időt ne várjunk vele, az egészséggel soha nem éri meg takarékoskodni. A tisztítással és fertőtlenítéssel egyetemeben a pollenszűrő cseréje is javasolt.

A klímatöltés maximum egy órát vesz igénybe, így akár a helyszínen is megvárható az elkészülte.

Mennyibe kerül az autóklíma töltés és fertőtlenítés?

Ózongenerátoros klímafertőtlenítés.
(Baktériumok, vírusok, mikroorganizmusok, kellemetlen szagok eltávolítása.)
Ár
Munkadíj
4.900 Ft
Klíma teljes töltés Ár
Műszeres vizsgálat / bemérés
3.000 Ft
Munkadíj: 7.500 Ft
Nyomáspróba: 3.000 Ft
Hűtőközeg töltés R134a:
(Egy átlagos személyautóba 400-750 gramm hűtőközeg szükséges.)
30 Ft/gramm
Hűtőközeg töltés HFO R-1234YF (Általában 2014-nél fiatalabb autókban):
(Egy átlagos személyautóba 400-750 gramm hűtőközeg szükséges.)
100 Ft/gramm
Kompresszor olaj: 1.750 Ft
UV festék: Ha szivárog a rendszer és festeni kell a hiba feltárásához. 1.750 Ft
Klíma rátöltés (ha hűt, de nem elég hideg) Ár
Munkadíj
7.500 Ft
Hűtőközeg töltés (R134a)  30 Ft/gramm
Egyéb Ár
Gyűrű
1.000 Ft
Gyűrű csere munkadíj 7.500 Ft/óra
Szeleptű 1.500 Ft
Szeleptű csere munkadíj 7.500 Ft/óra

Autóklíma töltés vagy tisztításhoz hívjon minket most!
06 1 280 6567

Iratkozzon fel youtube csatornánkra.
Kövessen minket Facebook-on!
Tekintse meg videóinkat a szerelésről.
Törzsvásárlói belépés