Ugrás az oldal tetejére
Kérdése van? Ne habozzon!
06 (1) 280 65 67
Információk
Kapcsolat GY.I.K.
Részletes kereső
Gumi keresők

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

Keresés méret szerint

Keresés autótípus szerint

Autógumi méretek segédlet

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

Dunlop-All-Seasons-2
okt. 04

10 tévhit a négyévszakos gumikkal kapcsolatban

A négyévszakos gumik egyre népszerűbbek az autósok körében, hiszen kényelmes megoldást kínálnak azok számára, akik nem szeretnének szezonálisan cserélni gumikat. Azonban ezekkel a gumiabroncsokkal kapcsolatban számos tévhit kering, amelyek félrevezetik a vásárlókat.

10 tévhit a négyévszakos gumikkal kapcsolatban

A négyévszakos gumik egyre népszerűbbek az autósok körében, hiszen kényelmes megoldást kínálnak azok számára, akik nem szeretnének szezonálisan cserélni gumikat. Azonban ezekkel a gumiabroncsokkal kapcsolatban számos tévhit kering, amelyek félrevezetik a vásárlókat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb tévhitet, és megmutatjuk, mi az igazság a négyévszakos gumikról. Ha te is azon gondolkodsz, hogy érdemes-e ilyen gumikat választanod, olvasd el az alábbiakat, hogy biztosan helyes döntést hozz!

A négyévszakos gumik minden időjárási körülményhez tökéletesek

Sokan azt gondolják, hogy a négyévszakos gumik minden időjárási helyzetben kiválóan teljesítenek. Bár igaz, hogy ezek a gumik különböző időjárási viszonyokhoz vannak tervezve, nem minden körülményben nyújtanak csúcsteljesítményt. Míg nyáron és enyhébb téli körülmények között jól működnek, extrém hidegben vagy havas úton nem képesek ugyanolyan teljesítményt nyújtani, mint egy dedikált téli gumi. Ezért fontos mérlegelni, hogy hol és milyen körülmények között használjuk az autót.

A négyévszakos gumik ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint a téli és nyári gumik

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, amely elterjedt a vásárlók körében. A valóságban a négyévszakos gumik kompromisszumot jelentenek. Nem érik el a nyári gumik tapadási szintjét a forró aszfalton, és nem biztosítanak olyan stabilitást és fékutat a jeges, havas úton, mint a téli gumik. Bár megfelelő megoldást kínálnak a köztes időszakokra, nem tudják teljesen helyettesíteni az évszaknak megfelelő gumikat.

Csak városi autósoknak való

Sokan azt hiszik, hogy a négyévszakos gumik csak városi használatra alkalmasak, és hosszú utakra, vagy vidéki közlekedésre nem megfelelőek. Valójában a modern négyévszakos gumikat úgy tervezték, hogy különféle terepeken is jól teljesítsenek. Bár valóban nem ajánlott extrém körülmények között, a normál autópályás vagy vidéki használat során megfelelő teljesítményt nyújthatnak, ha az időjárás nem túl szélsőséges.

A négyévszakos gumik gyorsabban kopnak

Ez a tévhit is gyakran elhangzik, de nem teljesen igaz. A négyévszakos gumik kopása attól függ, hogyan és hol használjuk őket. Ha extrém nyári hőségben vagy jeges téli utakon használják őket, akkor természetesen gyorsabban elhasználódhatnak. Ugyanakkor normál körülmények között az élettartamuk nagyjából megegyezik a nyári vagy téli gumikéval, feltéve, hogy a gumik minőségi gyártótól származnak.

Nem érdemes pénzt áldozni a négyévszakos gumikra

Sokan úgy gondolják, hogy a négyévszakos gumik pénzkidobás, mert se nem téli, se nem nyári gumik. Az igazság az, hogy bár kompromisszumot jelentenek, azoknak, akik mérsékeltebb időjárási körülmények között élnek, ideális megoldás lehet. Nemcsak a szezonális gumicsere költségeit spórolják meg, hanem a raktározás és tárolás gondjait is elkerülhetik. Így hosszú távon pénzügyileg is megtérülhet a beruházás.

A négyévszakos gumik minden autótípushoz megfelelőek

Ez a tévhit is széles körben elterjedt, azonban nem minden autótípushoz ajánlottak a négyévszakos gumik. Például sportautóknál, amelyek nagy teljesítményű motorral rendelkeznek, a négyévszakos gumik nem biztosítják azt a tapadást és stabilitást, amit a nyári vagy téli gumik képesek nyújtani. Azonban a kis- és középkategóriás autóknál, valamint a családi autóknál ideális megoldást jelenthetnek.

A négyévszakos gumik csak átmeneti megoldásként használhatók

Sokan úgy gondolják, hogy a négyévszakos gumik csak rövidtávú vagy átmeneti megoldásként alkalmasak, amíg nem szereznek be szezonális gumikat. Valójában a négyévszakos gumikat hosszú távon is használhatjuk, amennyiben a megfelelő minőséget választjuk és az időjárási körülmények nem extrémek. Nem kell folyamatosan aggódni amiatt, hogy cserélni kell őket, ha a gumik megfelelő állapotban vannak és az évszakok változásai nem túl szélsőségesek.

A négyévszakos gumik nem biztonságosak

Ez egy olyan tévhit, amely sok autósban félelmet kelt. A modern technológiának köszönhetően a négyévszakos gumik ugyanolyan biztonságosak lehetnek, mint a szezonális gumik, ha azokat a megfelelő körülmények között használjuk. A gumigyártók folyamatosan fejlesztik a termékeiket, hogy ezek a gumik megfelelő tapadást és biztonságot nyújtsanak, akár esős, havas vagy száraz körülmények között is.

Túl zajosak

Sokan azt hiszik, hogy a négyévszakos gumik használata közben jelentősen megnő az autó zajszintje, azonban ez nem minden esetben igaz. A modern négyévszakos gumik fejlett anyagokból és technológiával készülnek, így minimális zajszinttel rendelkeznek. Természetesen a kopás és a sebesség is befolyásolja a zajszintet, de egy jól karbantartott négyévszakos gumiabroncs nem okoz nagyobb zajt, mint egy nyári vagy téli gumi.

A négyévszakos gumik csak egy marketingfogás

Ez a tévhit is sokakat eltántoríthat a négyévszakos gumik vásárlásától. Valójában a négyévszakos gumik több éves kutatás és fejlesztés eredményei, és valódi megoldást nyújtanak azoknak, akik nem szeretnének szezonálisan cserélni gumikat. Bár nem minden autós számára ideálisak, sokan valóban hasznosnak találják őket, főleg olyan régiókban, ahol az időjárás nem túl szélsőséges.

A fenti tévhitek eloszlatásával remélhetőleg jobban megérted, mikor és milyen esetekben érdemes négyévszakos gumikat választani. Ne hagyd magad megtéveszteni a félrevezető információk által, inkább alaposan mérlegeld a döntésed, hogy a lehető legjobb választást hozd meg autód számára.

 

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A téli gumival csak a gyávák közlekednek télen és további felelőtlen kijelentések

2024.10.05

A téli gumik használata évről évre felmerül, amikor beköszönt a hideg időjárás és a hó megjelenik az utakon. Sokan még mindig hajlamosak lebecsülni a téli gumik jelentőségét, és felelőtlen kijelentéseket tesznek, melyek nemcsak félrevezetőek, hanem akár veszélyesek is lehetnek.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Téli gumik vs. hólánc: mikor melyik a jobb választás?

2024.10.03

A téli közlekedés számos kihívást tartogat, különösen azok számára, akik havas vagy jeges utakon közlekednek. Az autósok gyakran dilemmába esnek: vajon téli gumikat válasszanak, vagy esetleg hóláncokat szereljenek fel? Mindkettő előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, és az időjárási körülmények, valamint az úti cél hossza is meghatározó tényezők.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Hogyan ellenőrizzük és karbantartsuk a téli gumik állapotát?

2024.10.02

A téli gumik állapotának rendszeres ellenőrzése és karbantartása kulcsfontosságú a biztonságos téli közlekedéshez. Amikor az utak csúszóssá válnak a hó és a jég miatt, a megfelelő gumik biztosítják, hogy autónk stabilan és biztonságosan haladjon. De nem elég csak a gumik felhelyezése, figyelmet kell fordítani azok állapotára is.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Téli gumiabroncsok kopása: hogyan növelhetjük a tartósságot?

2024.10.01

A tél közeledtével egyre többen gondolnak az autójuk felkészítésére a hideg hónapokra, azonban nem mindenki van tisztában azzal, hogy a téli gumik tartóssága hogyan befolyásolja a vezetési élményt és a biztonságot. Ahhoz, hogy a téli abroncsok hosszabb ideig szolgálják a sofőröket, fontos odafigyelni a karbantartásukra és a megfelelő használatra.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Mikor érdemes lecserélni a nyári gumikat téli gumikra?

2024.09.30

A nyári gumik téli abroncsokra való lecserélésének időpontja sok autós számára állandó kérdés. Az ideális váltás nem csupán a naptárhoz kötött, hanem számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni. Egy téli gumiabroncs nem csupán a havas úton nyújt extra biztonságot, de már 7°C alatt is hatékonyabb, mint a nyári gumik.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A téli gumik hatása a fékezési távolságra és a biztonságra

2024.09.29

A téli hónapokban a közlekedés komoly kihívásokat jelent, különösen, ha a járművünk nem megfelelően van felszerelve. A hideg idő, a jeges utak és a hó jelentősen befolyásolja a vezetési körülményeket, ezért különösen fontos a téli gumik használata. Sokan alábecsülik a téli gumik jelentőségét, pedig ezek az abroncsok kifejezetten úgy lettek tervezve, hogy a hideg és csúszós felületeken is megfelelő tapadást biztosítsanak.

Iratkozzon fel youtube csatornánkra.
Kövessen minket Facebook-on!
Tekintse meg videóinkat a szerelésről.
Törzsvásárlói belépés