Ugrás az oldal tetejére
Kérdése van? Ne habozzon!
06 (1) 280 65 67
Információk
Kapcsolat GY.I.K.
Részletes kereső
Gumi keresők

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

Keresés méret szerint

Keresés autótípus szerint

Autógumi méretek segédlet

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

vredestein-wintrac-Pro+
okt. 05

A téli gumival csak a gyávák közlekednek télen és további felelőtlen kijelentések

A téli gumik használata évről évre felmerül, amikor beköszönt a hideg időjárás és a hó megjelenik az utakon. Sokan még mindig hajlamosak lebecsülni a téli gumik jelentőségét, és felelőtlen kijelentéseket tesznek, melyek nemcsak félrevezetőek, hanem akár veszélyesek is lehetnek.

A téli gumival csak a gyávák közlekednek télen és további felelőtlen kijelentések

A téli gumik használata évről évre felmerül, amikor beköszönt a hideg időjárás és a hó megjelenik az utakon. Sokan még mindig hajlamosak lebecsülni a téli gumik jelentőségét, és felelőtlen kijelentéseket tesznek, melyek nemcsak félrevezetőek, hanem akár veszélyesek is lehetnek. A cikkben olyan népszerű, de hibás véleményeket fogunk megvizsgálni, amelyek téli gumikkal és a téli közlekedéssel kapcsolatosak. Olvasd el, hogy tisztábban lásd a helyzetet, és tudd meg, miért nem érdemes követni ezeket a tévhiteket.

A téli gumival csak a gyávák közlekednek

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy csak azok cserélik le a nyári gumikat téli gumikra, akik félnek a hideg időben vezetni. Ezt a kijelentést sokszor hallhatjuk azoktól, akik évről évre ugyanazokkal a nyári gumikkal közlekednek, függetlenül az időjárási viszonyoktól. Valójában a téli gumi nem a félelem jele, hanem egy felelősségteljes döntés, amely segít megelőzni a baleseteket és növeli az autó irányíthatóságát a havas, jeges útfelületeken. A téli gumik anyaga és mintázata kifejezetten arra lett kifejlesztve, hogy alacsony hőmérsékleten is megfelelő tapadást biztosítson, amit a nyári gumik nem tudnak garantálni.

A négyévszakos gumi ugyanolyan jó, mint a téli gumi

Sokan úgy vélik, hogy a négyévszakos gumi mindent megold, hiszen "négy évszakos". Ez a kijelentés azonban félrevezető lehet. Bár a négyévszakos gumik valóban egész évben használhatók, nem nyújtanak olyan teljesítményt a hidegben, mint a téli gumik. A négyévszakos gumik kompromisszumot jelentenek a nyári és a téli teljesítmény között, ami azt jelenti, hogy egyik évszakban sem optimálisak. A téli időszakban egyértelműen a speciálisan hideg körülményekre tervezett téli gumik nyújtanak nagyobb biztonságot.

A hólánc elégséges alternatíva a téli gumi helyett

Egy másik elterjedt tévhit, hogy ha van hóláncunk, akkor nincs szükség téli gumira. Bár a hólánc hasznos lehet extrém havas körülmények között, az nem helyettesíti a téli gumikat. A hóláncot csak nagyon lassú, jeges vagy hóval borított utakon szabad használni, és használata nem praktikus a mindennapi közlekedés során. A téli gumi viszont folyamatosan biztosítja a szükséges tapadást még mérsékelten havas vagy jeges útfelületeken is.

Téli gumi csak hóban szükséges

Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit a téli gumik használatával kapcsolatban elkövetnek. Sokan úgy gondolják, hogy ha nincs hó, akkor nincs szükség téli gumira. A valóságban a téli gumik már akkor is nagy előnyt nyújtanak, amikor a hőmérséklet +7°C alá süllyed, mert ilyenkor a nyári gumik anyaga megkeményedik, és elveszíti tapadását. A téli gumik lágyabb összetételének köszönhetően hideg időben is rugalmasak maradnak, így javítják a fékutat és az irányíthatóságot.

A téli gumi csak marketingfogás

Vannak, akik azt állítják, hogy a téli gumik nem mások, mint autóipari marketingfogások, amelyek célja csupán a vásárlók pénzének kicsalása. Ez a kijelentés azonban nem állja meg a helyét, hiszen a téli gumik számos független teszt és kutatás során bizonyították, hogy jelentősen javítják az autók teljesítményét és biztonságát hideg, havas és jeges körülmények között. A téli gumik használata sok országban törvényileg is előírt, nem véletlenül.

A téli gumikkal gyorsabban elhasználódik az autó

Néhányan úgy vélik, hogy a téli gumik gyorsabban elhasználódnak, és emiatt rövidebb az élettartamuk, mint a nyári gumiknak. Ez részben igaz lehet, ha a téli gumikat meleg időben használjuk, de rendeltetésszerű használatuk során, hideg időben hosszú ideig tartják meg tapadásukat és állapotukat. A nyári gumik viszont hidegben gyorsabban kopnak, és balesetveszélyesek is lehetnek.

Téli gumit csak a hegyekben érdemes használni

Ez a kijelentés azt sugallja, hogy csak a hegyvidéki területeken van szükség téli gumikra, ahol rendszeresen esik a hó. Ez azonban téves gondolat. Az alacsony hőmérséklet nemcsak a hegyekben, hanem a sík területeken is előfordul, és ugyanúgy érinti az útviszonyokat. A jeges, fagyos utak bármelyik régióban előfordulhatnak, és a téli gumik ezekben a helyzetekben is megvédik az autóst és az utasokat.

Csak a 4x4-es járműveknek van szükségük téli gumira

Sokan úgy gondolják, hogy a négykerék-meghajtású autók esetében nincs szükség téli gumira, hiszen a 4x4 rendszer elegendő tapadást biztosít. Ez egy félreértés. A 4x4-es járművek segítenek a jobb gyorsulásban, de a fékezés során ugyanúgy szükség van a téli gumik megfelelő tapadására. Egyetlen meghajtási rendszer sem képes megfelelően kompenzálni a hideg időjárás okozta csúszós felületeket, ha az autó nem rendelkezik megfelelő abroncsokkal.

A téli gumi drága és felesleges kiadás

Ez a kijelentés gyakran elhangzik azok részéről, akik nem látják az ár-érték arányt a téli gumik esetében. Bár a téli gumik megvásárlása valóban költséges lehet, de hosszú távon sokkal nagyobb veszélyt és költséget jelenthet egy baleset vagy az autó gyorsabb elhasználódása a nem megfelelő gumik miatt. A téli gumik használata nemcsak a biztonságot növeli, hanem a nyári gumik élettartamát is meghosszabbítja, mivel azok nem használódnak el télen.

Felelős közlekedés

A téli gumik használata nem félelem vagy gyávaság kérdése, hanem felelősségteljes döntés. A hideg idő beköszöntével a megfelelő abroncsok kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan közlekedjünk, és elkerüljük a baleseteket. A felelőtlen kijelentések és tévhitek figyelmen kívül hagyása, valamint a tudatos döntéshozatal segíthet abban, hogy a téli hónapok során is magabiztosan vezessünk, és megőrizzük a saját és mások biztonságát az utakon.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

10 tévhit a négyévszakos gumikkal kapcsolatban

2024.10.04

A négyévszakos gumik egyre népszerűbbek az autósok körében, hiszen kényelmes megoldást kínálnak azok számára, akik nem szeretnének szezonálisan cserélni gumikat. Azonban ezekkel a gumiabroncsokkal kapcsolatban számos tévhit kering, amelyek félrevezetik a vásárlókat.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Téli gumik vs. hólánc: mikor melyik a jobb választás?

2024.10.03

A téli közlekedés számos kihívást tartogat, különösen azok számára, akik havas vagy jeges utakon közlekednek. Az autósok gyakran dilemmába esnek: vajon téli gumikat válasszanak, vagy esetleg hóláncokat szereljenek fel? Mindkettő előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, és az időjárási körülmények, valamint az úti cél hossza is meghatározó tényezők.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Hogyan ellenőrizzük és karbantartsuk a téli gumik állapotát?

2024.10.02

A téli gumik állapotának rendszeres ellenőrzése és karbantartása kulcsfontosságú a biztonságos téli közlekedéshez. Amikor az utak csúszóssá válnak a hó és a jég miatt, a megfelelő gumik biztosítják, hogy autónk stabilan és biztonságosan haladjon. De nem elég csak a gumik felhelyezése, figyelmet kell fordítani azok állapotára is.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Téli gumiabroncsok kopása: hogyan növelhetjük a tartósságot?

2024.10.01

A tél közeledtével egyre többen gondolnak az autójuk felkészítésére a hideg hónapokra, azonban nem mindenki van tisztában azzal, hogy a téli gumik tartóssága hogyan befolyásolja a vezetési élményt és a biztonságot. Ahhoz, hogy a téli abroncsok hosszabb ideig szolgálják a sofőröket, fontos odafigyelni a karbantartásukra és a megfelelő használatra.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Mikor érdemes lecserélni a nyári gumikat téli gumikra?

2024.09.30

A nyári gumik téli abroncsokra való lecserélésének időpontja sok autós számára állandó kérdés. Az ideális váltás nem csupán a naptárhoz kötött, hanem számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni. Egy téli gumiabroncs nem csupán a havas úton nyújt extra biztonságot, de már 7°C alatt is hatékonyabb, mint a nyári gumik.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A téli gumik hatása a fékezési távolságra és a biztonságra

2024.09.29

A téli hónapokban a közlekedés komoly kihívásokat jelent, különösen, ha a járművünk nem megfelelően van felszerelve. A hideg idő, a jeges utak és a hó jelentősen befolyásolja a vezetési körülményeket, ezért különösen fontos a téli gumik használata. Sokan alábecsülik a téli gumik jelentőségét, pedig ezek az abroncsok kifejezetten úgy lettek tervezve, hogy a hideg és csúszós felületeken is megfelelő tapadást biztosítsanak.

Iratkozzon fel youtube csatornánkra.
Kövessen minket Facebook-on!
Tekintse meg videóinkat a szerelésről.
Törzsvásárlói belépés