Részletes gumi és felni kereső
Gumi keresők

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Profile
febr. 11

Négyévszakos gumiabroncsok élettartam és kopás vizsgálata

Az utóbbi évtizedben nagyban elterjedt az a nézet, illetve elterjesztették tesztelők és gumigyártók a gumiabroncsok kopásával kapcsolatban, hogy amikor a profilmélység már 4 mm alá csökken (azaz az új gumiabroncs futófelületének 50 százaléka alá fogy), javasolt a gumikat lecserélni, mert onnantól fogva nem tapadnak olyan jól, és nem nyújtják a közlekedésben résztvevők számára ugyanazt a kellő biztonságot.

Ha azt nézzük, hogy a törvényileg minimálisan előírt profilmélység 1,6 mm és 3,0 mm között van Európa legtöbb országában, akkor talán furcsálhatjuk, hogy 4 milliméterig kopott abroncsokat kell kidobálnunk a kukába.

 

Mi a gyártók indoka erre az 50%-os, 4 mm-es korlátra?


Az AutoBild ugyanezt a kérdést tette fel a nagyobb gumiabroncs gyártók számára, és egy kivételével azt a választ kapta, hogy a gumiabroncsaiknál 50 százaléknál nagyobb kopottság esetében már nem tudják garantálni a havas és esős körülmények között a megfelelő biztonságot adó tapadást.
 Egyetlen gyártó, a francia Michelin volt csak az, amelyik azt nyilatkozta, hogy minden gumiabroncsuk esetében a törvényben megszabott 1,6 milliméteres kopásig tudják garantálni a biztonságos tapadást és fékezhetőséget. Kevesen tudják, de a Michelin hosszú évek óta folytatja LLP technológiai fejlesztéseit, ami egy angol szóösszetétel (Long Lasting Performance), és körülbelül annyit jelent, hogy hosszú távú teljesítményleadás.
Ennek a fejlesztésnek az eredményei ma már minden egyes eladott Michelin abroncsban megtalálhatóak, tehát magyarul megfogalmazva, a gyártó szavatolja arról minden egyes vásárlóját, hogy nemcsak 4 mm kopásig, hanem egészen az 1,6 milliméteres kopásjelzőig teljes biztonságban használhatja a Michelin táltal gyártott gumiabroncsokat.

 
Négyévszakos gumi teszt 8 mm, 4 mm, és 2 mm profilmélységgel


Ilyen jellegű kopottsági tesztet még nem végeztek el sehol, így senki nem tudta megjósolni előre az eredményeket. A teszteket először is új állapotban kezdték meg, és a Michelin mellett a Goodyear, a Hankook, a Nokian, a Pirelli és a Vredestein négyévszakos gumiját választották a vizsgálatok alanyául.
Majd számítógépes vezérlésű koptatógép segítségével először 4 majd 2 milliméterig koptatták a futófelületeket. Minden új tesztkör 1000 km bejáratás után kezdődött, hogy a gumik teljesen regenerálódni tudjanak.
Mindezeken túl a tesztek teljesen ugyanúgy zajlottak, mint a téli vagy nyári gumi teszteken már megismerhettük. Mind a három -féle teszten, a 8 – 4 – 2 mm-es vizsgálatok során figyelembe vettek egy biztonsági határt, melyen belül kellett volna maradnia minden abroncsnak, hogy a biztonságos közlekedésre ajánlható legyen.
Sajnos azonban a 2 mm teszteken a többség konkrétan nem tudta teljesíteni a biztonsági határértéket.

 

A hat egyébként kiválónak tartott négyévszakos gumiabroncs eredményeinek összegzése


Michelin CrossClimate+ Ez volt a teszten a győztes négyévszakos gumi, amely 2 mm-es kopással is biztonságosan használható minden helyzetben, egyedül az aquaplaning teszten volt kicsivel a határérték alatt.
Goodyaer Vector 4seasons Szintén kiváló négyévszakos abroncs, amely az aquaplaning teszten ugyan 2 mm-es állapotban gyengélkedett, de többségében jól szerepelt, kissé lemaradva a Michelintől.
A Pirelli, a Hankook, a Vredestein és a Nokian terméke 4 mm kopásszint alatt néhány szempont szerint már tényleg nem volt biztonságosan használható, tehát a gyártók nem véletlenül nem ajánlják terméküket 4 mm kopás alatt közlekedésben használni.
Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Michelin Pilot Sport 4S nagy teljesítményű nyári gumi

2018.02.21

A Michelin Pilot Sport 4S UHP nyári gumi a rendkívül népszerű és kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező Pilot Super Sport leváltója, és az új fejlesztésű nyári UHP abroncsnál a Michelin nem kevesebbet ígért az sport autózás rajongóinak, minthogy az újabb generációs Pilot Sport 4S abroncs az elődhöz képest az ultra magas teljesítmény fogalmát egy egészen új szintre emeli majd. Nem csoda, hogy a sport autós közönség annyira várta már az aktuális nyári gumi megjelenését 2017-ben.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Fulda SportControl 2 nyári gumiabroncs

2018.02.20

A Fulda SportControl 2 a népszerű előd továbbfejlesztésének eredménye, melyet kifejezetten a lendületes vezetési stílusú sportos vezetők számára tervezték a német gumigyártó szakemberei. Az ultra nagy teljesítményű gumiabroncs kiválóan alkalmazható a legerősebb sportkocsikhoz is, de mivel 205-ös szélességi mérettől is kapható az idei évtől, az alsó középkategória járműveire is ajánlja a gyártó.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Yokohama ADVAN lesz a WTCC-t idén leváltó WTCR hivatalos versenyabroncsa

2018.02.19

A japán Yokohama gumigyártó büszkén jelentette be, hogy az új néven Túraautó Világkupán mind a 2018-as, mind a 2019-es idényben szerződéses hivatalos gumiszállítóként fog szerepelni. 2017 volt az utolsó év, hogy WTCC (FIA World Touring Car Championship), azaz Túraautó Világbajnokság néven versenyezhettek világszinten a túraautók szerelmesei. Néhány szabálybeli változás után a 2018-as évtől WTCR (FIA World Touring Car Race), azaz Túraautó Világkupa néven fut tovább a népszerű versenysorozat, melyen a magyar esélyes Michelisz Norbert is elindul és egy Hyundai i30 N TCR autón versenyez majd.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Goodyear ultra nagy teljesítményű nyári gumija, az Eagle F1 Asymmetric 3

2018.02.14

2016 nyarán mutatta be először új nagy teljesítményű Eagle F1 Asymmetric 3 nyári gumiabroncsát az amerikai Goodyear márka, és az abroncs hamar bizonyított a teszteken, az igényes autósok egyik kedvencévé vált, és olyan prémium autógyártók választották első felszerelésű gumiabroncsuknak, mint a Porsche, a Mercedes-Benz, az Audi, a BMW, a Ford, a Jaguar és a VW. Nem kétséges tehát, hogy a 68 különböző méretben gyártott nyári gumi az egyik legjobb választás az alsó közép kategóriától a prémium gyártók csúcsmodelljeiig egyaránt.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Vezetési élmény a Dunlop Sport Maxx RT2 nyári gumival

2018.02.07

A Dunlop alig több, mint egy éve mutatta be ultra nagy teljesítményű nyári gumi típusát, a Sport Maxx RT2-t, mely elődjéhez képest most megnövelt száraz és nedves felületű tapadással, még jobb kezelhetőséggel és a Dunlop márka autózás iránti szeretetét bizonyítandó, most még kiemelkedőbb vezetési élménnyel ajándékozza meg a prémium gyártó gumiabroncsait kedvelő autósokat.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Német KÖNIG Wheels könnyűfém felni gyártó

2018.02.05

Ha valaki már érdeklődött alu felnik, könnyűfém felnik iránt az interneten, vagy baráti körben nagy valószínűséggel már hallott a König Wheels-ről, vagy valamelyik al-márkájáról. Németország eléggé neves könnyűfém felni gyártók névsorát tudja felmutatni, talán az egyik leghíresebb, a König gyártó, mely már több, mint 35 éve szolgálja az alu felnik iránt, a tuningolás iránt érdeklődőket.

Iratkozzon fel youtube csatornánkra.
Kövessen minket Facebook-on!
Kövessen minket Google+ -on!
Tekintse meg videóinkat a szerelésről.
Viszonteladói belépés