Részletes gumi és felni kereső
Gumi keresők

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

máj. 06

Az ittas autóvezetés veszélyei

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében nem véletlenül nem lehet ittas állapotban, vagy más bódító szer hatása alatt a volán mögé ülni, hiszen az annyira befolyásolja az autóvezetés minőségét, hogy az negatív hatást gyakorol a közlekedés biztonságára. Sokan azonban igencsak félreértik ezt a kritériumot, ezáltal úgy vélik, hogy csak és kizárólag alkoholfogyasztás után nem szabad autóba ülni. Noha rengetegen még mindig ezt sem tartják szem előtt, ám sokkal nagyobb baj, hogy a többség rosszul értelmezi ezt a jogszabályt.

Az ittas állapot ugyanis nem csak azt jelenti, amikor az ember véréből konkrétan kimutatható az alkohol, hanem azt is, amikor az alkohol már nem kimutatható módon, de még mindig hatással van például reflexeire és éberségére. Éppen ezért ha tudjuk, hogy másnap nagy valószínűséggel autót kell vezetnünk, vagy hosszú útra indulunk, akkor soha ne fogyasszunk túl sok alkoholt, az ugyanis nagyon rossz hatással lesz képességeinkre. Sok sofőr elköveti azt a hibát, hogy egy átszórakozott éjszaka után, mindössze néhány óra alvás után úgy ül autóba, hogy nincsenek tudatában annak, hogy ezzel bizony komoly bűncselekményt követnek el, illetve tettükért komoly pénzbírságot is kaphatnak. Az alkoholnak ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen távozzon a szervezetünkből, így egy pohár sör és egy feles akár nyolc óra múlva is kimutatható lesz a vérünkből, és még 24 óra múlva is befolyással bírhat autóvezetési képességeinkre, illetve tulajdonságainkra. Kevesen tudják, de egyetlen üveg sör alkoholtartalma is csak három óra elteltével ürül ki teljesen a szervezetünkből, de még legalább 7-8 óráig kisebb-nagyobb mértékben hatással van reflexeinkre.  
Sokan ennek tudatának hiányában ülnek autóba úgy, hogy bár talán józannak érzik magukat, de mivel korábban fogyasztottak alkoholt, ezáltal közvetetten mégis veszélyeztetik nem csak maguk, hanem mások biztonságát is. Mielőtt tehát alkoholt fogyasztunk, mindig tegyük fel magunknak a kötelező kérdéseket! Akarunk-e másnap autót vezetni? Mennyi idő múlva kell autóba ülnünk? Biztosan kiürül szervezetünkből addig az alkohol? Megihatom-e úgy azt a pohár alkoholtartalmú italt, hogy az a későbbiekben ne befolyásolja még tompaság és a reflexek lassulásának szintjén sem vezetési képességeinket?  Az alkoholos befolyásoltság hatására a balesetek kockázati tényezője megemelkedik. A legtöbb ittas baleset egyébiránt éjszaka és rossz látási viszonyok között történik, hiszen az alkoholos állapotból kifolyólag a sofőrök képességei és reflexei ilyenkor már annyira megromlanak, hogy a kedvezőtlen hatások miatt a baleset valószínűsége közel 90 százalékos biztosságra vehető. A nagy kérdés csak az, hogy ezzel az adott vezető mindössze saját, vagy mások biztonságát is veszélybe sodorja majd? Egy ittas sofőr nem lesz képes kontroll alatt tartani saját cselekvéseit, a térlátása is teljesen beszűkül, de előfordulhat kettős látása is, sőt mi több, reakcióideje többszörösére növekedhet. Bizonyos esetekben már egyetlen pohár sör is elég ahhoz, hogy reakcióidőnk mérhető mértékben megemelkedjen! Az alkohol ezen felül mindig egyfajta hamis biztonságérzetet nyújt a sofőr számára, aki alábecsüli a veszélyt, magabiztosabbá, meggondolatlanabbá válik, és nem csak alábecsüli a veszélyt, hanem megszegi a közlekedési szabályokat, és könnyebben belemegy olyan helyzetekbe, amelyek megnövelik a baleset kockázatát. Az ittas sofőrök például rendre átlépik a sebességhatárokat, elmulasztják a biztonsági öv használatát, felelőtlen előzésbe kezdenek és nem tartják be a megfelelő követési távolságot sem.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Néhány neves és megbízható könnyűfém felni gyártó

2017.12.08

Amennyiben könnyűfém-, illetve alufelni vásárlásán gondolkodunk, rengeteg gyártótól származó termékkel találkozhatunk az interneten, de csak kevés oldal veszi a fáradtságot, hogy a márkák gyártóiról bővebb információt szolgáltasson. Itt most néhány ismertebb és elterjedtebb könnyűfém felni gyártóról közlünk néhány érdekesebb, fontosabb tudnivalót.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Az AutoBild előremutató négyévszakos gumitesztje három profilmélységgel, Michelin győzelem

2017.12.06

Az ebay motors-al együttműködésben végezte el előremutató négyévszakos gumiabroncs tesztjét a német AutoBild autós szaklap. A teszt újszerűségét az adja, hogy most nemcsak új és teljes (8 mm) profilmélységű abroncsokat vizsgáltak, hanem azok mellett egy 4 mm-ig kopott szettet, és egy 2 mm-ig kopott szettet is minden egyes márkából.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A hamis könnyűfém felni veszélyei

2017.12.04

Ahogy egyre több autót adnak el Magyarországon, ahogy egyre több tulajdonos szeretné autóját könnyűfém felnivel csinosítani, úgy növekszik hazánkban is a csalók által eladásra szánt, illetve forgalomba hozott hamis felnik száma. Ha csak a felderített eseteket nézzük, a 90-es évek közepén még csupán közel ezer hamis alu felnit foglaltak le az illetékesek, addig ez a szám 2010-re már közel tízezerre nőtt.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Az ADAC 2017-es téli gumi tesztje a 195/65 R15-ös méretben

2017.11.30

A 2017-es téli gumi tesztjein a Német Autóklub alapos vizsgálatoknak vetette alá a T sebességindexű 195/65 R15 méretű téli gumi abroncsokat. A tizenhat tesztjelölt közül három kapta meg a „jó” minősítést, tizenkettő a „kielégítő”, és egy az „elégséges” értékelést. De nézzük inkább részletesen, hogy egy - egy abroncsnak mik voltak az erősségei, és mik a gyengeségei.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Új könnyűfém felni vásárlása. Hogyan válasszunk?

2017.11.28

Egyre több autótulajdonos gondolkodik el azon, hogy kedvelt gépjárművét így vagy úgy tetszetősebbé, jobb megjelenésűvé tegye. Ekkor az elsők között biztos előkerül az acél felni lecserélésének ötlete könnyűfém - vagy ahogy a köznyelv mondja alu felnire.
Mire érdemes odafigyelni, milyen részleteket fontos számításba venni a szemrevaló felni megvásárlása előtt?

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Német Autóklub, az ADAC 2017-es téli gumi tesztjei

2017.11.23

A 2017. év téli gumi tesztjeit is két méretben hajtotta végre az ADAC, a 215/65 R 16 H méret a kis és közepes SUV-ok, azaz városi terepjárók kedvelt nagyságú abroncsa, és a kisebb 195/65 R 15 méretű téli abroncsok a kisautók és az alsó közép kategóriájú kedvence. Ebben a cikkben a nagyobb 215/65 R 16 H méretű téli gumik tesztjét ismertetjük

Iratkozzon fel youtube csatornánkra.
Kövessen minket Facebook-on!
Kövessen minket Google+ -on!
Tekintse meg videóinkat a szerelésről.
Viszonteladói belépés