Részletes gumi és felni kereső
Gumi keresők

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

máj. 06

Az ittas autóvezetés veszélyei

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében nem véletlenül nem lehet ittas állapotban, vagy más bódító szer hatása alatt a volán mögé ülni, hiszen az annyira befolyásolja az autóvezetés minőségét, hogy az negatív hatást gyakorol a közlekedés biztonságára. Sokan azonban igencsak félreértik ezt a kritériumot, ezáltal úgy vélik, hogy csak és kizárólag alkoholfogyasztás után nem szabad autóba ülni. Noha rengetegen még mindig ezt sem tartják szem előtt, ám sokkal nagyobb baj, hogy a többség rosszul értelmezi ezt a jogszabályt.

Az ittas állapot ugyanis nem csak azt jelenti, amikor az ember véréből konkrétan kimutatható az alkohol, hanem azt is, amikor az alkohol már nem kimutatható módon, de még mindig hatással van például reflexeire és éberségére. Éppen ezért ha tudjuk, hogy másnap nagy valószínűséggel autót kell vezetnünk, vagy hosszú útra indulunk, akkor soha ne fogyasszunk túl sok alkoholt, az ugyanis nagyon rossz hatással lesz képességeinkre. Sok sofőr elköveti azt a hibát, hogy egy átszórakozott éjszaka után, mindössze néhány óra alvás után úgy ül autóba, hogy nincsenek tudatában annak, hogy ezzel bizony komoly bűncselekményt követnek el, illetve tettükért komoly pénzbírságot is kaphatnak. Az alkoholnak ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen távozzon a szervezetünkből, így egy pohár sör és egy feles akár nyolc óra múlva is kimutatható lesz a vérünkből, és még 24 óra múlva is befolyással bírhat autóvezetési képességeinkre, illetve tulajdonságainkra. Kevesen tudják, de egyetlen üveg sör alkoholtartalma is csak három óra elteltével ürül ki teljesen a szervezetünkből, de még legalább 7-8 óráig kisebb-nagyobb mértékben hatással van reflexeinkre.  
Sokan ennek tudatának hiányában ülnek autóba úgy, hogy bár talán józannak érzik magukat, de mivel korábban fogyasztottak alkoholt, ezáltal közvetetten mégis veszélyeztetik nem csak maguk, hanem mások biztonságát is. Mielőtt tehát alkoholt fogyasztunk, mindig tegyük fel magunknak a kötelező kérdéseket! Akarunk-e másnap autót vezetni? Mennyi idő múlva kell autóba ülnünk? Biztosan kiürül szervezetünkből addig az alkohol? Megihatom-e úgy azt a pohár alkoholtartalmú italt, hogy az a későbbiekben ne befolyásolja még tompaság és a reflexek lassulásának szintjén sem vezetési képességeinket?  Az alkoholos befolyásoltság hatására a balesetek kockázati tényezője megemelkedik. A legtöbb ittas baleset egyébiránt éjszaka és rossz látási viszonyok között történik, hiszen az alkoholos állapotból kifolyólag a sofőrök képességei és reflexei ilyenkor már annyira megromlanak, hogy a kedvezőtlen hatások miatt a baleset valószínűsége közel 90 százalékos biztosságra vehető. A nagy kérdés csak az, hogy ezzel az adott vezető mindössze saját, vagy mások biztonságát is veszélybe sodorja majd? Egy ittas sofőr nem lesz képes kontroll alatt tartani saját cselekvéseit, a térlátása is teljesen beszűkül, de előfordulhat kettős látása is, sőt mi több, reakcióideje többszörösére növekedhet. Bizonyos esetekben már egyetlen pohár sör is elég ahhoz, hogy reakcióidőnk mérhető mértékben megemelkedjen! Az alkohol ezen felül mindig egyfajta hamis biztonságérzetet nyújt a sofőr számára, aki alábecsüli a veszélyt, magabiztosabbá, meggondolatlanabbá válik, és nem csak alábecsüli a veszélyt, hanem megszegi a közlekedési szabályokat, és könnyebben belemegy olyan helyzetekbe, amelyek megnövelik a baleset kockázatát. Az ittas sofőrök például rendre átlépik a sebességhatárokat, elmulasztják a biztonsági öv használatát, felelőtlen előzésbe kezdenek és nem tartják be a megfelelő követési távolságot sem.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Michelin Pilot Sport 4S nagy teljesítményű nyári gumi

2018.02.21

A Michelin Pilot Sport 4S UHP nyári gumi a rendkívül népszerű és kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező Pilot Super Sport leváltója, és az új fejlesztésű nyári UHP abroncsnál a Michelin nem kevesebbet ígért az sport autózás rajongóinak, minthogy az újabb generációs Pilot Sport 4S abroncs az elődhöz képest az ultra magas teljesítmény fogalmát egy egészen új szintre emeli majd. Nem csoda, hogy a sport autós közönség annyira várta már az aktuális nyári gumi megjelenését 2017-ben.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Fulda SportControl 2 nyári gumiabroncs

2018.02.20

A Fulda SportControl 2 a népszerű előd továbbfejlesztésének eredménye, melyet kifejezetten a lendületes vezetési stílusú sportos vezetők számára tervezték a német gumigyártó szakemberei. Az ultra nagy teljesítményű gumiabroncs kiválóan alkalmazható a legerősebb sportkocsikhoz is, de mivel 205-ös szélességi mérettől is kapható az idei évtől, az alsó középkategória járműveire is ajánlja a gyártó.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Yokohama ADVAN lesz a WTCC-t idén leváltó WTCR hivatalos versenyabroncsa

2018.02.19

A japán Yokohama gumigyártó büszkén jelentette be, hogy az új néven Túraautó Világkupán mind a 2018-as, mind a 2019-es idényben szerződéses hivatalos gumiszállítóként fog szerepelni. 2017 volt az utolsó év, hogy WTCC (FIA World Touring Car Championship), azaz Túraautó Világbajnokság néven versenyezhettek világszinten a túraautók szerelmesei. Néhány szabálybeli változás után a 2018-as évtől WTCR (FIA World Touring Car Race), azaz Túraautó Világkupa néven fut tovább a népszerű versenysorozat, melyen a magyar esélyes Michelisz Norbert is elindul és egy Hyundai i30 N TCR autón versenyez majd.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Goodyear ultra nagy teljesítményű nyári gumija, az Eagle F1 Asymmetric 3

2018.02.14

2016 nyarán mutatta be először új nagy teljesítményű Eagle F1 Asymmetric 3 nyári gumiabroncsát az amerikai Goodyear márka, és az abroncs hamar bizonyított a teszteken, az igényes autósok egyik kedvencévé vált, és olyan prémium autógyártók választották első felszerelésű gumiabroncsuknak, mint a Porsche, a Mercedes-Benz, az Audi, a BMW, a Ford, a Jaguar és a VW. Nem kétséges tehát, hogy a 68 különböző méretben gyártott nyári gumi az egyik legjobb választás az alsó közép kategóriától a prémium gyártók csúcsmodelljeiig egyaránt.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Négyévszakos gumiabroncsok élettartam és kopás vizsgálata

2018.02.11

Az utóbbi évtizedben nagyban elterjedt az a nézet, illetve elterjesztették tesztelők és gumigyártók a gumiabroncsok kopásával kapcsolatban, hogy amikor a profilmélység már 4 mm alá csökken (azaz az új gumiabroncs futófelületének 50 százaléka alá fogy), javasolt a gumikat lecserélni, mert onnantól fogva nem tapadnak olyan jól, és nem nyújtják a közlekedésben résztvevők számára ugyanazt a kellő biztonságot.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Vezetési élmény a Dunlop Sport Maxx RT2 nyári gumival

2018.02.07

A Dunlop alig több, mint egy éve mutatta be ultra nagy teljesítményű nyári gumi típusát, a Sport Maxx RT2-t, mely elődjéhez képest most megnövelt száraz és nedves felületű tapadással, még jobb kezelhetőséggel és a Dunlop márka autózás iránti szeretetét bizonyítandó, most még kiemelkedőbb vezetési élménnyel ajándékozza meg a prémium gyártó gumiabroncsait kedvelő autósokat.

Iratkozzon fel youtube csatornánkra.
Kövessen minket Facebook-on!
Kövessen minket Google+ -on!
Tekintse meg videóinkat a szerelésről.
Viszonteladói belépés