Részletes gumi és felni kereső
Gumi keresők

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

máj. 07

Mi az igazság a gumiabroncsok öregedésével kapcsolatban?

Minden közúti forgalomban használatos jármű gumiabroncsokon gördülve szállítja utasait és egyéb terheit, így ezek a termékek annyira a mindennapjaink részévé váltak, hogy sokan nem is gondolnak bele, hogy a gumiabroncsok milyen összetett tervezési és gyártási folyamat eredményeiként jönnek létre, és abba sem, hogy ezeknek a termékeknek is van egy adott élettartamuk, ami után nem ajánlatos használni őket.

A gumiabroncsok élettartamának befolyásoló tényezői

  A gumiabroncsok egész élettartamuk során rendkívüli erőhatásoknak vannak kitéve, és ezeknek az erőhatásoknak lényegében 100 százalékos megbízhatósággal ellent kell állniuk, hogy utasaikat és rakományukat minden esetben biztonsággal célba juttathassák, olvashatjuk a michelin.hu weboldalán. Talán kevesen tudják, de az autók gumiabroncsai is igényelnek egy bizonyos szintű gondoskodást, hogy minél hosszabb ideig megőrizzék minőségüket és jó teljesítőképességüket.   De vegyük először sorra, hogy mik befolyásolják alapvetően egy gumiabroncs élettartamát: - minden anyagnak, így a gumikeveréknek is van egy adott elöregedési időtartama, a gumigyártók ajánlása szerint egy gumiabroncsot öt év után csak akkor szabad tovább használni, ha minden évben leellenőriztetjük a minőségüket. Ha megfelelő értékeket mutat, akkor akár tíz évig is használhatóak az autók abroncsai, ez idő letelte után azonban már ki kell vonni a használat alól, - minél nagyobb súly terhelésnek tesszük ki az abroncsokat, annál nagyobb lesz az elöregedés mértéke, - így van ez a sebességgel kapcsolatban is, a nagyobb sebességek közel arányosan jobban veszik igénybe a gumikat, - befolyásolja az élettartamot a hőmérséklet, az éghajlati tényezők, - a helyes gumiabroncsnyomás beállítása döntően fontos, ugyanis például a túl alacsony guminyomással való közlekedés erősen rongálja a gumiabroncsok szerkezetét és anyagát, - és az is lényeges tényező, hogy a szezonálisan éppen nem használt abroncsok megfelelő körülmények között vannak e tárolva, vagy éppen ellenkezőleg.  

Kerüljük el a gumiabroncsok elöregedését!

  Soha ne használjuk nagyobb terheléssel és nagyobb sebességgel, mint a gumiabroncson szereplő érték, és mindig helyesen beállított guminyomással autózzunk!   A szezonális tárolás során figyeljünk oda: - hogy napfénytől és nedvességtől védve, jól szellőző állandó hőmérsékletű helységben helyezzük el, - vegyi anyagok, szénhidrogének és oldószerek ne veszélyeztessék, - éles fa-, fém- vagy más tárgyak semmiképpen ne sérthessék meg felszínüket, - gyúlékony anyag ne legyen a közelben, mint ahogy hő- illetve lángforrást keltő gép se, és az sem szerencsés, ha elektromos berendezés, illetve esetlegesen szikrát kibocsátó alkalmatosság van a közelben, - az ózont kibocsátó berendezések is károsíthatják a gumiabroncsok anyagát, így például hegesztő berendezés, illetve transzformátor működés közben ne legyen a helyiségben, - hosszabb idejű tárolás esetén a legjobb, ha függőlegesen állítva helyezzük el az abroncsokat, és időnként célszerű elforgatni ezeket, - a téli gumiabroncsokat ajánlott a tárolás megkezdése előtt megtisztítani a sótól, illetőleg a beszorult kavicsoktól.
Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Goodyear nyári gumi lett a nyerő a német GTÜ tesztjén

2016.05.09

Az ADAC, avagy a német autóklub tesztje után befutottak a szintén német GTÜ legújabb teszteredményei is, amelyekből kiderült, hogy az idei szezon legnagyobb csatáit – a későbbi teszteken is – a Goodyear és a Continental vívják majd meg egymással, hiszen míg az ADAC korábban a Continentalt hozta ki győztesnek, addig a GTÜ egy hajszállal ugyan, de a Goodyeart érezte jobbnak. A csapat mindezt 12 aktuális garnitúra összehasonlítása után jelentette ki.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Íme a Nokian SUV nyári gumi újdonságai

2016.05.08

A finn Nokian az utóbbi években egyre jelentősebb teljesítményt produkál a nyári gumik tekintetében is, így nemrégiben bemutatták legújabb nyári SUV mintázataikat, a Nokian zLine-t és a Nokian Line SUV-t is. Mindkét új abroncs esetében a gyártó rengeteg új fejlesztésről és újdonságról, valamint újításokról számolt be, amelyekkel a biztonságot és a tartósságot szerették volna megnövelni. Kiemelték a mindkét terméknél jellemző Nokian Aramid oldalfal-technológiát, ami korábban a Hakkapeliitta 8 abroncson mutatkozott be először. Lényege, hogy az aramid szállal átszőtt oldalfal lényegesen merevebb, ezáltal könnyebben ellenáll a vágásoknak, illetve a különféle külső hatásoknak is.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Az ittas autóvezetés veszélyei

2016.05.06

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében nem véletlenül nem lehet ittas állapotban, vagy más bódító szer hatása alatt a volán mögé ülni, hiszen az annyira befolyásolja az autóvezetés minőségét, hogy az negatív hatást gyakorol a közlekedés biztonságára. Sokan azonban igencsak félreértik ezt a kritériumot, ezáltal úgy vélik, hogy csak és kizárólag alkoholfogyasztás után nem szabad autóba ülni. Noha rengetegen még mindig ezt sem tartják szem előtt, ám sokkal nagyobb baj, hogy a többség rosszul értelmezi ezt a jogszabályt.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Mit csináljunk ha kátyúba mentünk?

2016.05.05

Kellemetlen hozadéka a hazai utaknak a téli időszakban többszörösére szaporodó kátyúk, amik kárt tehetnek a gumiabroncsokban, de rosszabb esetben akár a felfüggesztéseket is tönkre tehetik. De mit tehet az az autós, akinek kátyúkára keletkezik önhibáján kívül, milyen dolgokra figyeljen oda laposan, hogy a kárárt sikeresen behajthassa az adott útszakasz kezelőjén?

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Mikor vegyük elő a nyári gumit

2016.05.05

A legtöbb autós a téli gumi felszerelésével megvárja az első hó leesését, míg tavasszal meg csak akkor szerelik fel a nyári gumikat, amikor már nem ritkán 15 – 20 fokos melegek vannak. Mindkét megoldás túl későn történik a gyártók és gumis szakemberek javaslatait figyelembe véve. Van tehát egy pontosan követhető ajánlás a nyári gumik felszerelésnek időpontjára vonatkozóan, ahogy arra is, hogy a téli gumikat mikor szükséges felszerelni.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Használt nyári gumival meddig autózzunk?

2016.05.05

Az autósok többsége úgy van vele, hogy a nyári gumikat addig használja, amíg azok el nem kopnak, remélhetőleg senki nem megy a törvényileg előírt 1,6 milliméteres minimum követelmény alá. De vajon mit mondanak arra a kérdésre a szakemberek, hogy meddig lehet használni egy adott nyári gumiabroncs szettet, vannak e még más szempontok is a használat időtartamát illetően?