Részletes gumi és felni kereső
Gumi keresők

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

Keresés méret szerint

máj. 07

Mi az igazság a gumiabroncsok öregedésével kapcsolatban?

Minden közúti forgalomban használatos jármű gumiabroncsokon gördülve szállítja utasait és egyéb terheit, így ezek a termékek annyira a mindennapjaink részévé váltak, hogy sokan nem is gondolnak bele, hogy a gumiabroncsok milyen összetett tervezési és gyártási folyamat eredményeiként jönnek létre, és abba sem, hogy ezeknek a termékeknek is van egy adott élettartamuk, ami után nem ajánlatos használni őket.

A gumiabroncsok élettartamának befolyásoló tényezői

  A gumiabroncsok egész élettartamuk során rendkívüli erőhatásoknak vannak kitéve, és ezeknek az erőhatásoknak lényegében 100 százalékos megbízhatósággal ellent kell állniuk, hogy utasaikat és rakományukat minden esetben biztonsággal célba juttathassák, olvashatjuk a michelin.hu weboldalán. Talán kevesen tudják, de az autók gumiabroncsai is igényelnek egy bizonyos szintű gondoskodást, hogy minél hosszabb ideig megőrizzék minőségüket és jó teljesítőképességüket.   De vegyük először sorra, hogy mik befolyásolják alapvetően egy gumiabroncs élettartamát: - minden anyagnak, így a gumikeveréknek is van egy adott elöregedési időtartama, a gumigyártók ajánlása szerint egy gumiabroncsot öt év után csak akkor szabad tovább használni, ha minden évben leellenőriztetjük a minőségüket. Ha megfelelő értékeket mutat, akkor akár tíz évig is használhatóak az autók abroncsai, ez idő letelte után azonban már ki kell vonni a használat alól, - minél nagyobb súly terhelésnek tesszük ki az abroncsokat, annál nagyobb lesz az elöregedés mértéke, - így van ez a sebességgel kapcsolatban is, a nagyobb sebességek közel arányosan jobban veszik igénybe a gumikat, - befolyásolja az élettartamot a hőmérséklet, az éghajlati tényezők, - a helyes gumiabroncsnyomás beállítása döntően fontos, ugyanis például a túl alacsony guminyomással való közlekedés erősen rongálja a gumiabroncsok szerkezetét és anyagát, - és az is lényeges tényező, hogy a szezonálisan éppen nem használt abroncsok megfelelő körülmények között vannak e tárolva, vagy éppen ellenkezőleg.  

Kerüljük el a gumiabroncsok elöregedését!

  Soha ne használjuk nagyobb terheléssel és nagyobb sebességgel, mint a gumiabroncson szereplő érték, és mindig helyesen beállított guminyomással autózzunk!   A szezonális tárolás során figyeljünk oda: - hogy napfénytől és nedvességtől védve, jól szellőző állandó hőmérsékletű helységben helyezzük el, - vegyi anyagok, szénhidrogének és oldószerek ne veszélyeztessék, - éles fa-, fém- vagy más tárgyak semmiképpen ne sérthessék meg felszínüket, - gyúlékony anyag ne legyen a közelben, mint ahogy hő- illetve lángforrást keltő gép se, és az sem szerencsés, ha elektromos berendezés, illetve esetlegesen szikrát kibocsátó alkalmatosság van a közelben, - az ózont kibocsátó berendezések is károsíthatják a gumiabroncsok anyagát, így például hegesztő berendezés, illetve transzformátor működés közben ne legyen a helyiségben, - hosszabb idejű tárolás esetén a legjobb, ha függőlegesen állítva helyezzük el az abroncsokat, és időnként célszerű elforgatni ezeket, - a téli gumiabroncsokat ajánlott a tárolás megkezdése előtt megtisztítani a sótól, illetőleg a beszorult kavicsoktól.
Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Néhány neves és megbízható könnyűfém felni gyártó

2017.12.08

Amennyiben könnyűfém-, illetve alufelni vásárlásán gondolkodunk, rengeteg gyártótól származó termékkel találkozhatunk az interneten, de csak kevés oldal veszi a fáradtságot, hogy a márkák gyártóiról bővebb információt szolgáltasson. Itt most néhány ismertebb és elterjedtebb könnyűfém felni gyártóról közlünk néhány érdekesebb, fontosabb tudnivalót.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Az AutoBild előremutató négyévszakos gumitesztje három profilmélységgel, Michelin győzelem

2017.12.06

Az ebay motors-al együttműködésben végezte el előremutató négyévszakos gumiabroncs tesztjét a német AutoBild autós szaklap. A teszt újszerűségét az adja, hogy most nemcsak új és teljes (8 mm) profilmélységű abroncsokat vizsgáltak, hanem azok mellett egy 4 mm-ig kopott szettet, és egy 2 mm-ig kopott szettet is minden egyes márkából.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A hamis könnyűfém felni veszélyei

2017.12.04

Ahogy egyre több autót adnak el Magyarországon, ahogy egyre több tulajdonos szeretné autóját könnyűfém felnivel csinosítani, úgy növekszik hazánkban is a csalók által eladásra szánt, illetve forgalomba hozott hamis felnik száma. Ha csak a felderített eseteket nézzük, a 90-es évek közepén még csupán közel ezer hamis alu felnit foglaltak le az illetékesek, addig ez a szám 2010-re már közel tízezerre nőtt.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Az ADAC 2017-es téli gumi tesztje a 195/65 R15-ös méretben

2017.11.30

A 2017-es téli gumi tesztjein a Német Autóklub alapos vizsgálatoknak vetette alá a T sebességindexű 195/65 R15 méretű téli gumi abroncsokat. A tizenhat tesztjelölt közül három kapta meg a „jó” minősítést, tizenkettő a „kielégítő”, és egy az „elégséges” értékelést. De nézzük inkább részletesen, hogy egy - egy abroncsnak mik voltak az erősségei, és mik a gyengeségei.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Új könnyűfém felni vásárlása. Hogyan válasszunk?

2017.11.28

Egyre több autótulajdonos gondolkodik el azon, hogy kedvelt gépjárművét így vagy úgy tetszetősebbé, jobb megjelenésűvé tegye. Ekkor az elsők között biztos előkerül az acél felni lecserélésének ötlete könnyűfém - vagy ahogy a köznyelv mondja alu felnire.
Mire érdemes odafigyelni, milyen részleteket fontos számításba venni a szemrevaló felni megvásárlása előtt?

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A Német Autóklub, az ADAC 2017-es téli gumi tesztjei

2017.11.23

A 2017. év téli gumi tesztjeit is két méretben hajtotta végre az ADAC, a 215/65 R 16 H méret a kis és közepes SUV-ok, azaz városi terepjárók kedvelt nagyságú abroncsa, és a kisebb 195/65 R 15 méretű téli abroncsok a kisautók és az alsó közép kategóriájú kedvence. Ebben a cikkben a nagyobb 215/65 R 16 H méretű téli gumik tesztjét ismertetjük

Iratkozzon fel youtube csatornánkra.
Kövessen minket Facebook-on!
Kövessen minket Google+ -on!
Tekintse meg videóinkat a szerelésről.
Viszonteladói belépés