Ugrás az oldal tetejére
Kérdése van? Ne habozzon!
06 (1) 280 65 67
Információk
Kapcsolat GY.I.K.
Részletes kereső
Gumi keresők

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

Keresés méret szerint

Keresés autótípus szerint

Autógumi méretek segédlet

Keresés méret szerint

Keresés név szerint

Keresés autótípus szerint

ADAC_Téligumi_teszt_2022
okt. 13

2022-ben is tesztelte a téli gumikat az ADAC: megérkeztek az eredmények

A tökéletes téli gumi kiválasztása nem egyszerű feladat. Rengeteg különböző márka áll rendelkezésre, ráadásul eltérő árkategóriák közül is válogathatunk. Éppen ezért a lehetőségek útvesztőjében még a rutinos sofőrök is könnyen elvesznek.

Idén is tesztelte a téli gumikat az ADAC: megérkeztek az eredmények

A tökéletes téli gumi kiválasztása nem egyszerű feladat. Rengeteg különböző márka áll rendelkezésre, ráadásul eltérő árkategóriák közül is válogathatunk. Éppen ezért a lehetőségek útvesztőjében még a rutinos sofőrök is könnyen elvesznek.

Szerencsére azonban a Német Autóklub (ADAC) minden évben speciális kritériumok szerint teszteli azt, hogy hogyan is teljesítenek a téli gumik a nedves, havas és jeges utakon. Idén sem történt ez másképp, hiszen a szakértők két méretkategóriában, a kis autókhoz való 185/65 R15 T méretben , illetve a kompakt (SUV) osztályhoz való 215/60 R16 H méretben is megmérettették a legnépszerűbb gumiabroncsokat.

Most megmutatjuk azt, melyek lettek a legmegbízhatóbb és legkiegyensúlyozottabb téli gumik, és azt is, hogy melyek azok az abroncsok, amelyeket a biztonságos téli vezetés érdekében jobb, ha minden sofőr messzire elkerül.

185/65 R15 T: vegyes eredmények a kisautók kategóriájában

A 185/65 R15 T méret leginkább az olyan kisautók tulajdonosai közt népszerű, mint az Audi A1 vagy az Opel Corsa. Az ADAC szakemberei a 2022-es téli gumiabroncs-teszten 16 darab ebbe a kategóriába tartozó modellt vizsgáltak egy VW Polo tesztjárművön. Ezek közül összesen négy gumiabroncsnak sikerül megszereznie a „jó” minősítést. Ezek a Continental WinterContact TS 870, a Goodyear Ultragrip 9+, a Semperit Speed-Grip 5 és a Michelin Alpin 6. Ezeknek az abroncsoknak minden fő kritérium terén sikerült nagyon jó eredményt produkálniuk, ennek köszönhetően pedig igazán kiegyensúlyozottnak tekinthetjük őket.


Természetesen az esetükben is érdemes lehet ránézni a részletekre, hiszen mind a négy gumi eltérő területen teljesít kiemelkedően. A Goodyear például a legjobb teljesítményt a nedves utakon produkálta, míg a Semperit a havas teszten ért el kiemelkedő eredményt. A Michelin a kopás tekintetében teljesített a legjobban, a Continental WinterContact TS 870 pedig egyértelmen felülmúlta elődje, a TS 860 száraz úton mutatott gyengeségeit.

A középmezőnybe tartozó hét téli gumi továbbra is kielégítően teljesít, azonban bizonyos területeken apró hiányosságokat mutatnak. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vezetési stílustól függően érdemes közülük választani a sofőröknek.


A BFGoodrich G-Force Winter 2 például száraz és nedves utakon mutat gyengeségeket, azonban hóban kiemelkedően jól teljesít. A Vredestein Wintrac és a Nexen Winguard Snow G3 gumik ezzel szemben havas útfelületen teljesítettek kevésbé jól. Az Avon WT7 Snow nedves utakon teljesít jobban, és a száraz, valamint havas felületeken kevésbé előnyös, ahogyan a kopási tulajdonságok terén is hagy némi kívánnivalót maga után. A Bridgestone Blizzak LM005, a Firestone Winterhawk 4 és a Maxxis Premitra Snow WP6 pedig leginkább azok számára jelentenek jó döntést, akik keveset vezetnek és nem gyötrik túlságosan az abroncsaikat.

A kategórián belül három gumiabroncs csak „elégséges” minősítésben részesült. Ezek a

Dunlop Winter Response 2, a

Fulda Kristall Montero 3 és a

Barum Polaris gumik. Az eredmény fő oka, hogy az abroncsok száraz felületen meglehetősen gyenge teljesítményt mutattak, hiányosságaik pedig a kevésbé tapasztalt sofőrök számára megnehezítik az autó irányítását.


Ami a legszomorúbb, hogy két abroncs teljesen elhasalt a teszten. Ezek a Snowdragon HP és a Wanli SW611 gumik, amelyek a szakértők szerint súlyos hiányosságokat mutatnak nedves útfelületen. A fékezési teszten például mindkét gumi súlyosan alulteljesített, ami azt jelenti, hogy nedves utakon történő használatuk egyáltalán nem biztonságos, így az ADAC szakemberei minden sofőr óva intenek a használatuktól, még annak ellenére is, hogy az áruk rendkívül kedvező.

185/65 R15 T: szoros mezőny, 17 indulóval

A 215/60 R16 H méretkategória számos alsó középosztálybeli SUV-ra jól illeszkedik, kezdve az Audi Q3-tól egészen a VW T-Roc-ig. Az ADAC szakemberei idén egy Škoda Karoq-ot alkalmaztak tesztjárműként, melyen 17 különböző minőségű és árkategóriába tartozó gumiabroncsot vizsgáltak. Jó hír, hogy ebben a kategóriában a versenyzők közül egy sem hasalt el a teszte. Egyetlen olyan gumi akadt azonban, amelynek csak a teljesítménye csak az „elégséges” besorolásra volt elég.

A legjobbnak ebben az évben a Continental WinterContact TS 870, a Dunlop Wintersport 5, a Goodyear UltraGrip Performance+ és a Michelin Alpin 6 gumiabroncsok bizonyultak. Ezek a gumik a szakértői vélemény szerint rendkívül kiegyensúlyozott eredményt produkáltak. Jól kormányozhatóak és a változó útviszonyok mellett is tökéletesen teljesítenek.


Természetesen itt is érdemes kissé belepillantani a részletekbe, hiszen a legjobbak közt is tapasztalhatunk leheletnyi különbségeket. A Continental és a Dunlop modellek például a nedves, havas és jeges utakon mutatják ki igazán a foguk fehérjét, szárazon azonban egy ici-picit gyengébb teljesítményt mutatnak. A Goodyear havas utakon, a Michelin pedig száraz és jeges felületen a legjobb. Utóbbi azonban a többi versenyzőnél valamivel magasabb kopásértékkel rendelkezik.

A középmezőny gumijait az ADAC szakemberei szintén nyugodt szívvel ajánlják a sofőröknek, azonban a választás előtt itt már minden esetben érdemes megvizsgálni a különbségeket és a vezetési preferenciáinknak, valamint az általános útviszonyoknak megfelelő modellt választani.


A Yokohama BluEarth*Winter V906 szárazon remek döntés lehet, nedves és havas úton azonban teljesítménye minimális kívánni valót hagy maga után. Ezzel szemben a Bridgestone Blizzak LM005 havon, a Kleber Krisalp HP3 pedig száraz és nedves utakon nem a legjobb választás. A GT Radial Winterpro 2 szárazon, vizes és havas utakon sem az igazi, a Sava Eskimo HP2 pedig a vizes útfelületekkel birkózik meg nehezebben.


A Vredestein Wintrac és a Falken Eurowinter esetében a száraz tapadást, az Esa+Tecar Supergrip Pronál pedig a nedves tapadást kellene javítania a gyártónak. A Toyo Observe S944 nedves úton és havon csak kielégítő eredményt produkál, míg a Nokian Tyres WR Snowproof, az Uniroyal WinterExpert és a Matador MP93 Nordicca száraz és nedves felületeken gyengébbek az éves átlagnál.

Jó hír azonban, hogy kategórián belül egyetlen olyan gumi akadt, aminek csak az "elégséges" minősítést sikerült elnyernie. Ez nem más, mint a Cooper WM-SA2+, ami sajnos száraz utakon nagy hiányosságokat mutat, sőt nedves és havas körülmények között sem nevezhető kiemelkedőnek. Üzemanyag-fogyasztás szempontjából azonban nem lehet rá különösebb panasz. Ez persze nem meglepő, tekintve azt, hogy idén ebben a kritériumban szinte minden tesztjelölt jó értékelést ért el.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Mutatjuk a 2023 Auto Bild négyévszakos gumi teszt eredményeit: Ezek lettek a legjobb gumik

2023.11.15

A legnagyobb abroncstesztek időről időre előrukkolnak a legfrissebb eredményeikkel, mellyel bemutatják, hogy az adott kategóriában melyik abroncs hogyan teljesített a különböző útviszonyok között. A négyévszakos gumiabroncsok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszakban. Az innovatív technológiák, az egyre jobb minőséggel rendelkező alapanyagok felhasználása pedig megmutatkozik természetesen az abroncsteszt eredményeken is.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Autobild nyári gumi teszt 2023

2023.03.02

Bár az Autobild 2023-as szezon első nyári gumi tesztje még javában tart, eddig összesen 200 modellt tesztelt a legkelendőbb gumiméretekből. Olyan méretekből, amelyek a legtöbb kompakt osztályú járműhöz illeszkednek, mint amilyen például az Audi A3, a BMW 1 és 2-es sorozat és a VW Golf, a Seat Leon, a Toyota Corolla és a Reanult Megane. A kvalifikációból azonban már most megtudhatunk pár eredményt, ráadásul a listát kiegészítettük egy hasznos felsorolással. Minden méretből bemutatjuk a három legjobb abroncsot.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

ADAC nyári gumi teszt 2023

2023.02.28

Az ADAC, a Német Autó Klub már 1973-ban híres volt a gumitesztjeiről és a sofőrök nagy szerencséjére jó szokásukat a mai napig tartják. Magas szinten elvégzett releváns tesztjeik emberek százezreinek segítenek a megfelelő abroncs kiválasztásában. Az idei nyári gumi tesztek meglepő eredményt hoztak, hiszen 7 gumiabroncs egyszerűen vállalhatatlan eredményt ért el a teszten. Olvass tovább és tudd meg, melyik abroncsokat érdemes messziről elkerülnöd.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

A legjobb téli gumik a piacon: több mint 50 abroncsot teszteltek a német Auto Bild szakemberei

2022.10.12

A legjobb téli gumik a piacon: több mint 50 abroncsot teszteltek a német Auto Bild szakemberei 2022 -ben is.

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Négyévszakos gumi teszt 2022

2022.10.08

Száraz, nedves és havas úton is biztonságban: ezek az idei év legjobb négyévszakos gumiabroncsai

Biztonságos vezetéshez biztonságos gumi jár!

Ismét itt a tavasz, és az ADAC 2022 nyári gumi teszt

2022.03.11

A prémium márkák jól teljesítenek, ám idén az olcsóbb kategória is produkál kellemes meglepetéseket. Bemutatjuk az ADAC 2022 nyárigumi-tesztjének eredményeit.

Iratkozzon fel youtube csatornánkra.
Kövessen minket Facebook-on!
Tekintse meg videóinkat a szerelésről.
Törzsvásárlói belépés